پوستر یا آگهی مصور: ترکیب نقش و نوشته برای اعلان و تبلیغ (واژهنامه مصور هنرهای تجسمی: 114) POSTER پوستر (فرانسوی: آفیش) گونهای از هنرهای گرافیک است با سابقهی بسیار قدیم در تخته اعلان، آگهی دستی، برگهی نمایش، باسمهی چوبی و جز اینها، ولی از زمان ابداع لیتوگرافی رنگی با ویژگیهای جدید (مثلا طرح ساده و رنگهای تند) مطرح شده است. (قربانعلی، رفیعی، 1392، 19)
پوستر واژهای انگلیسی است که در دهههای اخیر به زبان فارسی وارد شده است و به معنی آگهی دیواری به کار میرود. اما نمیتوان گفت که هر نوع آگهیای که روی دیوار نصب شود لزوما پوستر است. برای مثال، آگهیهایی که در اندازه حدود A4 یعنی 21×7/29 سانتیمتر برای اطلاع رسانی مجالس ترحیم، چاپ و روی دیوارهای کوچه و خیابان نصب میشود پوستر نیست؛ همین گونه است برچسبهای تبلیغاتی که در ابعاد کوچک به دیوار فروشگاهها نصب میشود. (افشارمهاجر، 1387، 125)
در بعضی از کتب، استادان و صاحبنظران به جای واژهی پوستر از کلمهی اعلان و آگهی نیز استفاده نمودهاند. از جمله استاد ممیز که در بعضی از مقالات خود به جای پوستر واژهی اعلان را به کار برده است (قربانعلی، رفیعی، 1392، 20).
بین برخی انواع پوستر و «اطلاعیه» مرز خیلی دقیقی نیست. اطلاعیهها معمولا ابعاد کوچکتری دارند و در آنها برای اطلاع رسانی غالبا از واژگان استفاده میشود تا تصویر. (افشارمهاجر، 1387، 125)
از آنجا که واژههای «اعلان»، «آگهی دیواری» یا «اطلاعیه» نمیتوانند مفهوم امروزی پوستر را بیان کنند از همان واژه انگلیسی «پوستر» در زبان محاورهای بیشتر استفاده میشود.
واژه دیگری که برای این مفهوم در ایران تا حدودی رایج است واژه فرانسوی «افیش» میباشد که معادل مفهوم «پلاکات» در زبان آلمانی و «پلاکارد» در زبان روسی است. واژه اخیر، در ایران کاربرد ویژهای پیدا کرده است و آن را به طومارهای بزرگی میگویند که روی آن شعار مینویسند و در راهپیماییهای سیاسی و… حمل میکنند یا روی دیوارها یا ساختمانها نصب میشود. (همان منبع، 125)
گردآورنده | وحید حسینخانی